Descoperirea uimitoare făcută pe un vas scufundat în Marea Baltică: „Zăcea acolo de 170 de ani”

de: Cojocaru Cristian
26 07. 2024
O mare captură de sticle de șampanie nedeschise a fost găsită pe o epavă descoperită în Marea Baltică. Foto: (Tomasz Stachura/Baltictech/CNN)

În adâncurile Mării Baltice, un vas scufundat din secolul al XIX-lea a fost descoperit recent, încărcat cu lăzi de șampanie nedeschisă. Echipa de scafandri polonezi care a făcut această descoperire remarcabilă în largul coastei Suediei a găsit nava uitată plină de băuturi spumante.

„Întregul epavă este încărcat până la refuz cu lăzi de șampanie, apă minerală și porțelan”, a declarat Tomasz Stachura, liderul echipei de scufundări Baltictech, într-un comunicat de presă trimis către CNN. Stachura, cunoscut pentru activitatea sa intensă în explorarea epavelor din Marea Baltică, a descris această descoperire ca fiind una deosebită, menționând că au găsit aproximativ 100 de sticle la bordul navei.

„Fac scufundări de 40 de ani și se întâmplă adesea să găsești una sau două sticle… dar să descoperi o epavă cu atât de multă marfă, este o premieră pentru mine”, a spus acesta.

O descoperire întâmplătoare

Scafandrii au declarat că epava era în stare foarte bună. (Foto: Tomasz Stachura/Baltictech/CNN)

Descoperirea a fost „în mare parte o coincidență”, a explicat Stachura, deoarece echipa de scufundători căuta epave scufundate de ani de zile. „Verificam doar noi locuri, pe care le adunasem de-a lungul anilor, din pură curiozitate, și atunci am dat peste această epavă. Nu ne așteptam să fie ceva semnificativ și chiar am ezitat pentru un moment dacă să ne scufundăm sau nu.”

Doi dintre membri echipei au decis totuși să facă o „scufundare rapidă”, dar au fost plecați aproape două ore. Epava era „în condiții foarte bune” și încărcătura sa era abundentă. „Era atât de multă încât ne era greu să apreciem cantitățile”, se arată într-o postare pe site-ul echipei.

În timp ce șampania a oferit cu siguranță motive de sărbătoare, sticlele de apă au fost cele care au oferit cele mai multe indicii despre istoria navei. Apa era în sticle de lut sigilate, marcate Selters, „o marcă germană foarte apreciată în secolul al XIX-lea, adesea rezervată meselor regale și considerată aproape medicinală”.

Această apă provine dintr-un izvor mineral cu același nume, situat în orașul Selters, în statul Hesse, Germania, și este îmbuteliată de peste 800 de ani. „Am reușit să facem poze cu numele mărcii ștampilate pe o sticlă de lut, care s-a dovedit a fi de la compania germană Selters – produsă și astăzi”, a spus Marek Cacaj, scafandru și videograf subacvatic, în comunicatul de presă.

Importanța istorică și perspectivele viitoare

Epava a fost găsită la aproximativ 20 de mile sud de insula suedeză Öland. (Foto: Tomasz Stachura/Baltictech/CNN)

Conform site-ului Baltictech, „valoarea acesteia era atât de prețioasă încât transporturile erau escortate de poliție”. „Datorită formei ștampilei și cu ajutorul istoricilor, știm că transportul nostru a fost produs între 1850-1867. Interesant este că fabrica de olărit în care a fost îmbuteliată apa există și astăzi, și suntem în contact cu ei pentru a afla mai multe detalii.”

Scafandrii au notificat autoritățile regionale suedeze despre vasul care a fost localizat la aproximativ 20 de mile nautice sud de insula suedeză Öland. Extracția băuturilor spumante din vas ar putea dura ceva timp din cauza restricțiilor administrative, a spus Stachura. „A stat acolo timp de 170 de ani, așa că să mai stea un an, și vom avea timp să ne pregătim mai bine pentru operațiune.”

Echipa sa colaborează acum cu compania olandeză de date marine MARIS, Universitatea Södertörn din Suedia și profesorul Johan Rönnby, care supraveghează cercetarea subacvatică suedeză, pentru a dezvolta ghiduri pentru explorarea viitoare a epavei.

Această descoperire spectaculoasă aduce o nouă lumină asupra comerțului și transportului din secolul al XIX-lea și deschide noi perspective pentru explorări subacvatice. Cu ajutorul tehnologiei moderne și al colaborării internaționale, epava poate dezvălui și mai multe secrete în anii care vin.